Return of the DJ turntable

By 0 No tags Permalink 0

Jeg vokste opp med denne platespilleren. Rettere sagt – to slike. I 1990, da jeg var 14, brukte jeg konfirmasjonspengene mine på to technics-platespillere, og en mikser. En gryende DJ-karriere var i gang.

På den tiden var vinyl standard-formatet, og Technics SL-1200 var standard-platespilleren i klubber. Senere spiste CD opp en god del av det markedet, men vinyl holdt lenge stand – og blir fremdeles brukt i dag. Men bare til en viss grad; både CD, og spesielt mp3-spillere, har i all hovedsak tatt over markedet, og på DJ-utstyr-markedet er det i dag Pioneer som er markedslederen, med sine miksere og miksekonsoller, og CD-og mp3-spillere.

Også det generelle musikkmarkedet har forandret seg mye – fra vinyl via cd til streaming. Men fremdeles lever vinyl videre, rikignok som et nisjeprodukt, men vinylsalget har fått en sterk oppsving de siste årene.

SL-1200 var i salg frem til for noen år siden, da Technics (Et merke eid av Panasonics) la opp produksjonen. Den enkle forklaringen de gav, var at markedet for musikkutstyr har forandret seg, og SL-1200 solgte ikke lenger godt nok.

technicstttonearm

Man kan spekulere i hvorvidt Panasonic var klar over hvor høyt elsket produktet deres var, da spesielt blant DJs.  De hadde utvilsomt en viss idé, men de hadde også et marked å forholde seg til – et marked hvor det var mindre og mindre etterspørsel etter produktet deres.

For to år siden ble en underskriftkampanje startet på change.org. Den ba Panasonic å reintrodusere Technics-platespilleren på markedet, og fikk ca. 27 000 underskrifter. Underskriftene ble høytidelig levert på Panasonics’ hovedkontor i Japan. Slik lød kampanjeteksten:

 

 

Screen Shot 2016-01-17 at 12.54.15

 

Man kan spekulere i hvor mye denne kampanjen hadde å si for Panasonic – Men uansett, for to uker siden kom gladnyheten: SL-1200 er tilbake.

 

Screen Shot 2016-01-17 at 12.57.26

 

Men det er et skår i gleden: Prisen, som er annonsert til å bli $4000 – langt dyrere enn de tidligere modellene, som lå på rundt $1000-1500. Folk er fornøyde med at produktet er tilbake, men slett ikke med prislappen:

 

Screen Shot 2016-01-17 at 12.31.14

Ved relanseringen av Sl-1200 har Panasonic åpenbart vært nødt til å ta noen tøffe beslutninger. Over tid har de forsøkt å reposisjonere Technics-merket til å være et luksus/high end-merke, for audiofile. Tanken deres er utvilsomt at denne platespilleren skal passe inn i dette sortimenentet; og spesifikasjonene er da også mye bedre enn på de foregående modellene.

Dessuten har Panasonic måttet se på markedet, og lage et produkt ut fra dette. Ja, vinyl er fortsatt populært, og har fått en oppsving de siste årene – Men antall DJs som fremdeles spiller vinyl, er i dag forsvinnende lite. Der har andre avspillingsmedier, og andre aktører (da først og fremst Pioneer) tatt over. Å lage en ren DJ-platespiller ville neppe vært lønnsomt for Panasonic, og dessuten ikke i tråd med det øvrige sortimentet deres.

Den høye utsalgsprisen kan også være et resultat av en såkalt “skimming”-strategi. Dette er vanlig ved nye produkter, hvor man tar en høy pris dels for å raskt få inntjent kostnader, og dels fordi man vet lite om hvilken pris markedet er villig å betale. Man vet gjerne lite om priselastisiteten – Hvor følsom etterspørselen er overfor endringer i priser og inntekter – Og man legger seg på et høyt nivå for å “helgardere seg”.

Panasonic håper sannsynligvis å få “the best of both worlds” med dette produktet. De ønsker uten tvil å nå hele målgruppen “folk som bruker vinyl” – Iallefall de mer pengesterke og lydkvalitet-bevisste av de –  selv om SL-1200 i sin tid primært var et redskap for DJs. De ønsker nok også å nå eks-DJer, som har et nostalgisk forhold til modellen.

Det blir spennende å se om de lykkes.

 

http://www.technics.com/global/introduction/hifi-direct-drive-turntable-system-sl-1200gae/

some image

No Comments Yet.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *