
Kjell A. Nordstrøm var keynote speaker på Ehandelskonferansen The Future of Business, som arrangeres av eHandelsforum i samarbeid med Virke eHandel og Klarna. Han er en finsk-svensk professor, økonom, forfatter, og en populær foredragsholder. Og det er lett å se hvorfor: Kjell er en svært karismatisk mann, og han leverte her et veldig interessant foredrag, hvor han forklarte noen ganske store og komplekse problemstillinger på en lettfattelig måte. Her er en oppsummering av det han sa.
Han åpnet med å forklare konseptet “liquid fear” – en slags frykt hvor man ikke helt kan sette fingeren på hva det er man frykter. Hennes & Mauritz, for eksempel, kjenner på denne frykten for tiden – For der de før hadde et konkurransefortrinn i sin design, så kan i dag hvem som helst produsere god design. (Samme med f. eks Volvo: Før var var sikkerheten på bilene deres et stort fortrinn, men i dag er alle biler sikre, og fortrinnet deres er dermed borte.)
GUD
Kjell gikk nærmere inn på hva denne ubestemmelige frykten bunner i. Han presenterte et “matrix”; en matrise av spilleregler som i dag har blitt universelle. Denne matrisen har det fengende akronymet GUD:
- Globalization: Alle land i verden – med unntak av Nord-Korea – har nå det samme økonomiske systemet: Markedsøkonomi. Dette systemet sorterer nådeløst bedrifter (i alle bransjer) i to hauger: effektive bedrifter, og ineffektive.
- Urbanization: Urbaniseringsprosessen aksellererer raskere enn noen gang, og snart vil 85% av oss bo i byer. Akkurat dette punktet er noe endel av oss nordmenn sliter med å godta: Det er jo sunt å bo på landet og oppleve natur!? Nei, ikke nødvendigvis: Forskning viser at folk lever ca. 7 år lenger i byer! I byene skjer “alt” – en økonomisk og kulturell infrastruktur som rett og slett ikke finnes på bygda, og som gir en helt annen type grobunn for innovasjon og vekst. En konsekvens av denne utviklingen, er en fremvekst av bedrifter som ikke er multinasjonale, men snarere “multi-urbane” – By-dimensjonen blir viktigere enn den nasjonale dimensjonen.
- Digitization: Alt digitaliseres, og femkløveret FAANG – Facebook, Apple, Amazon, Netflix og Google -legger premissene for handel.
Skal en bedrift overleve i 2016, MÅ den operere i denne matrisen. Alternativet er Nord-Korea.
Effektene av GUD
- Vår viten øker eksponentielt. Men det gjør ikke vår intelligens – Den øker jevnt, med ca. 1% per generasjon. Avstanden mellom desse blir dermed gradvis større og større, og det får mange konsekvenser – For eksempel at profesjonene blir hyper-spesialiserte, og at profesjonen “concierge” – en slags guide – blir viktigere og viktigere. En consierge vil kunne hjelpe folk å navigere denne voksende mengden av kunnskap.
- Folk i dag vokser opp med realtidsinfo, en konstant strøm av informasjon – Og dette gjør planlegging mer og mer overflødig; faktisk hemmende.
- Det blir enn dreining fra artikulert kunnskap – Kunnskap som kan skrives ned, og formidles via bøker – og kunnskap man ikke kan uttale; som ligger mer på et intuitivt nivå. Denne uutalelige kunnskapen kan kun formidles via nærhet, og det å inneha denne kunnskapen blir et stort konkurransefortrinn. “Attitude” blir viktigere enn karakterer i jobbsøkingssammenheng: Google, for eksempel, ser etter “Google-ness” når de ansetter.
- Transaksjonskostnadene blir senket, samhandlinger blir organisert på en ny måte. Nye “delingsøkonomi”-bedrifter drar nytte av dette: Uber, Airbnb, osv.
Byene er et kontrollert miljø, med en egen infrastruktur på alle områder. Vi er “alone together”. Det er spesielt tre områder i verden hvor man har greid å dra nytte av denne nye situasjonen: Israel, California (Silicon Valley), og norden. Og spesielt i norden er vi for tiden i et “breaking point” med tanke på å kultivere et slikt miljø.
Key takeaways
- Alle bedrifter må forholde seg til GUD-matrisen for å overleve.
- Uuttalelig kunnskap blir viktigere og viktigere.
- Smidighet og evne til å tilpasse seg kjapt, blir viktigere enn langsiktig planlegging
Mange takk for et veldig interessant foredrag, Kjell!
april 10, 2016
Takk for godt sammendrag!