Skjerpings.

By 0 No tags Permalink 1

Da vi fikk i oppgave å skrive om et problem jeg skulle ønske var løst, tenkte jeg først på meg selv og livet mitt. Og jeg innså raskt at uansett hvilket problem jeg kom på, så er det snakk om i-landsproblemer. Er jeg sulten? Rema 1000 ligger 100 meter unna. Kjeder jeg meg? Netflix og youtube gir meg uendelig underholdning; eller kanskje det skjer noe spennende på en av Oslo’s 1000 utesteder. Som student er jeg relativt fattig, men sammenlignet med en stor del av verdens befolkning er jeg direkte søkkrik.

Men samtidig finnes det milliarder av individer som ikke har en stemme. Vi utnytter de på det groveste. Jeg snakker om dyrene på fabrikk-gårder.

Har du sett filmen The Matrix? Da husker du kanskje denne scenen:

 

neo-wakes-up-640x353

 

Her blir mennesker “grodd”, og så “høstet”, hele tiden i fangenskap. En horribel dystopi, men det er faktisk ikke så langt sprang fra eksemplet ovenfor, til dette:

 

20100827_2046_kopi

 

Hønene i bildet ovenfor, har ca. ett A4-ark med plass hver. Dyr som lever slik, har et fullstendig uverdig liv. Det er helt skandaløst at dette er lov.

Mange som er enige med meg, velger å bli vegetarianer. Og det er et valg jeg har stor respekt for. Selv spiser jeg kjøtt, og føler ikke at det er etisk galt i seg selv – men jeg prøver å velge økologisk mat. Men her er det flere problemer: For det første er det ikke alltid tilgjengelig, og for det andre er det dyrere.

Jeg ser for meg flere måter å ta tak i dette problemet. Et tiltak kan være holdningskampanjer fra myndighetene, som anbefaler å velge økologisk. Og jeg kunne godt tenkt meg å f. eks. jobbet i markedsavdelingen for et økologisk produkt, for å være med å opplyse og påvirke.

Men til syvende og sist mener jeg at dette ikke er nok. Hvis forbrukeren har valget mellom billige egg og dyre egg, vil svært mange velge de billige, selv om de ikke er økologiske. Det er heldigvis mer og mer vanlig å velge økologisk, men jeg mener det bør være det eneste alternativet. Så får vi heller betale et par kroner mer for eggene. Det har vi søren meg råd til. Vi er stinn i gryn.

 

Levekårene til høns sorteres i tre kategorier:

  • Burhøns – Som vist i bildet ovenfor. Desse dyrene har få eller ingen muligheter til å strekke seg ut og flakse med vingene. De lever et liv som er fullstendig abnormalt i forhold til biologien deres.
  • Frittgående høns: Desse har noe større plass, men fremdeles begrenset. I Norge holder man 9 høner per kvadratmeter under denne definisjonen.
  • Økologiske høns: Her har hønene mye bedre plass, og også tilgang til uteareale. Dette er det nærmeste vi kommer et “normalt” liv for dyrene.

 

nsp_120628_01

 

Det er så enkelt som dette: Alle dyr må være “økologiske”. De andre kategoriene er rett og slett ikke gode nok. De viser ingen respekt for dyrene, og naturen.

Dette må inn i lovgivningen. Etter det jeg har undersøkt, er Miljøpartiet De Grønne det partiet som har best dyrevelferdsprogram. Derfor stemmer jeg på dem – Selv om partiet ellers ligger litt mer til venstre enn det jeg kunne tenke meg. Men dyrenes velferd er viktigere. Her er vi så akterutseilt at det må en svært kraftig justering til. Og dette må ikke bare komme fra myndighetene: Bevisste forbrukere må også si ifra til produsentene, at lav pris kan ikke rettferdiggjøre overgrepene som skjer på fabrikkgårder.

Jeg har en idé til en holdningskampanje.. Men den er litt drøy. Tenk deg hvordan burhøns, kyr og svin blir behandlet på fabrikkgårder – Og så overfør det til katter og hunder. Hva om vi behandlet de på samme måte?

Jeg har sett bilder av det – På Sør-Koreanske hundegårder. Det er så forferdelig at jeg ikke har lyst til å sette inn et bilde her. Men kanskje det er noe slikt som trengs – På store displays rundt om i byen – For at folk virkelig skal få øynene opp?

 

Vil du være med og gjøre noe med dette? Start gjerne her:

 

NOAH – For dyrs rettigheter

Dyrevernalliansen

PETA

 

some image
0 Comments

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *