Spot on, Spotify

By 1 No tags Permalink 0

Spotify sin kampanje “Thanks, 2016 – It’s been weird” ble en enorm suksess. Den fikk positiv omtale i utallige bransjeblader og -nettsteder, og gikk viralt på nettsider som Reddit og Imgur.

Hvorfor? Hva gjør denne kampanjen spesielt effektiv?

I det følgende vil jeg prøve å se på endel faktorer som gjorde denne kampanjen så populær.

 

spotify-001

 

 

Humor

Kampanjen bruker off-beat humor som virkemiddel for å få frem sitt budskap, på en veldig classy måte. Vi ser annonsen(e), og smiler – og får (underbevisst) inntrykk av at Spotify er en kul bedrift.

 

Relaterbart

Hvem har ikke lagd en playlist med et pussig navn? Eller hørt på en og samme sang 43 ganger på rad? Denne kampanjen får mange til å kjenne seg igjen.

(Kampanjen er også relaterbar på et annet nivå: Mange føler nok at 2016 har vært et spesielt weird år!)

 

Datadrevet

Spotify har hentet innholdet til kampanjen fra de utallige unike brukerdataene de sitter på, på en svært original måte. Her har Spotify brukt sine “unique strengths” for det de er verdt.

 

xySEIm8

Implisert autoritet

Ved å formidle at Spotify har alle desse brukerdataene tilgjengelige, viser Spotify at de er en av verdens største aktører innen musikkstrømming. Spotify har alle brukerdataene – for de har alle brukerne.

 

Design

Fargene er holdt enkle og smakfulle, i tråd med Spotify sin fargeprofil. Men det viktige med kampanjen er teksten – Og den har senterplass.

 

zIfpo2G

 

Tone of voice

“Tone of voice” kan veldig enkelt oversettes til: Hvilken måte snakker du på? Er det du skriver jordnært og trivelig? Eller er det mer ungdommelig og hipt? Måten du skriver på bør alltid samsvare med merkevaren du snakker for.

(side note: IKKE skriv i et ungdommelig og hipt språk, om du ikke selv er ungdommelig og hip. Unge gjennomskuer deg med en gang.)

Her er Spotify sitt språk perfekt. Det er morsomt, men mer spesifikt: det er WEIRD. Og de er ikke redde for å skrive på den måten; tvert om, de vet at denne stilen er perfekt for målgruppen.

Men det er noe annet med Spotify sin Tone of Voice, som er mer vanskelig å få grep på – den er rett og slett kul. Det virker ikke som de prøver hardt; de bare presenterer noen morsomme/weirde fakta, helt casual og uanfektet. En slik Tone of Voice er en kunst å få til.

Dette leder direkte til det neste punktet:

 

huCDtoK

 

Målgruppe

Jeg vil foreta en “educated” gjetning her, og foreslå at målgruppen Spotify her sikter seg inn mot, er unge, oppegående musikkinteresserte. Og denne gruppen reagerer gjerne mye bedre på offbeat humor, enn den vanlige “klisje”-Tone of Voice’n som man finner i så mye reklame: Koselig, trivelig, snill, hyggelig.. og fullstendig tannløs og ufarlig!

 

Geografisk segmentering

I England handlet ett av billboardene om Brexit, mens et billboard i NY omhandlet musikalen Hamilton. (“Can you get us tickets”?)

 

Gy6bvrv

 

Merkevarebygging

Med denne kampanjen bygger Spotify sin merkevare, fremfor å generere salg. Publikum som ser annonsen får ikke en salgs-pitch trykt ned halsen på dem – De får bare en (morsom!) påminnelse om at Spotify er en kul bedrift, som har alt du trenger av musikk.

 

Kilder:

http://www.adweek.com/creativity/spotify-crunches-user-data-fun-ways-new-global-outdoor-ad-campaign-174826/ 

https://socialmediaweek.org/blog/2016/12/data-driven-campaign-spotify-weird-time/

https://talkaboutpopmusic.com/2016/11/29/thanks-2016-its-been-weird-says-spotify-in-biggest-ever-global-campaign-but-what-would-your-poster-say/

some image
1 Comment
  • Ludvig
    mars 2, 2017

    Kult innlegg! Hysterisk og brilliant kampanje fra Spotify, top notch.

Leave a Reply

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *